Häxmuséet

 Välkommen till Häxmuséets blogg!
Här kan du ta del i nyheter vad som händer på muséet och andra spännande saker. Och naturligtvis ligger vårt fokus på häxor. I våra nya lokaler som finns på Hola Folkhögskola i Kramfors. Och inte alls långt från Häxberget, som också har blivit kallat Bålberget i folkmun. Frågan du kan ställa dig är – har det funnits eller finns det häxor? Vi på häxmuséet tror det i alla fall!

Häxprocesserna

2017-07-09
Under 1600-talet höll de stora häxprocesserna på som värst. Det bedrevs förföljelse mot kvinnor, men också med, det var skenrätteggar och de brändes på bål till höger och vänster. Det var oftast kvinnor som blev anklagade för att utöva trolldom och svartkonst.
De vittnen som kallades till rättegångarna var oftast barn som påstås ha blivit kidnappade av de så kallade häxorna, och blivit förda till Blåkulla. På Blåkulla skulle dessa stackars barn blivit vittne till otroliga scener med Satan i spetsen.
Barnen var oftast föräldralösa och extremt fattiga och hade ingen status alls. Därför tog dessa barn tillfället i akt och ställde upp som vittne mot att de fick sig ett mål mat, eller rent av tjänade en slant. Bara för att de pekade ut olika kvinnor ifrån trakten och kallade dem häxor.
Svårare än så behövde det inte vara för att bli anklagad för att vara häxa. Det var sedan princip omöjligt att bevis motsatsen. Dessa kvinnor hade inget annat att se fram emot mer än sin egen avrättning.

Hornaeus

2017-06-30
Hornaeus, en präst från Härnösand, var en av de präster som var en fanatisk pådrivare under häxhysterin. Detta fast hans egen mamma själv hade dömts till häxeri och blivit avrättad. Hornaeus kallades också för – den onde kaplanen. Han tvingade med hjälp av våld och hot fram vittnesmål som var falska från barn.
Han låg bakom den största massavrättningen som är den största i Sverige i fredstid. År 1675 utspelades ett mycket skräckslaget drama i Torsåkers kyrka. Där pekades 71 personer ut för häxeri. Deras anklaga emot dem var att de hade hållit på med trolldom och svartkonster mot människor omkring dem.

Efter att Hornaeus hållit en straffpredikan fick de dödsdömda ta emot en sista nattvard. Uppe på Häxberget väntade sedan två bödlar. Antingen blev de dödsdömda halshuggna eller brända på ett flammande bål. Det hela slutade med att var femte kvinna i Torsåker hade blivit avrättade. Det var först hundra år senare som straffet för – Trolldom, avskaffades enligt svensk lag.
Riktigt skrämmande hur det kan gå när någon har den typen av makt!

Från filmen ”Häxornas Tid”

Filmer

2017-06-18
På Häxmuséet går det se olika filmer i vår – Filmkiosk. Vi har fått förfogande över ett blandat filmmaterial som våra besökare kan välja att se i vår kiosk. Det går att se Jan Guillous – Häxornas tid, som är en serie i dokumentformat. Göteborgs Operans förställning – The Big Noise och en stumfilm som är dansk-svensk som heter – Häxan. Dessa är bara ett fåtal av filmer som du kan välja mellan att titta på.
Filmerna är mycket informativa och framför allt intressanta att se hur häxor blev behandlade. Det är naturligtvis upp till var och en om man vill tro på det som man ser. Men dessa filmer är riktigt spännande tycker vi här på Häxmuséet i alla fall. Så det är bara att bänka sig och för att sedan välja den film som faller dig mest på läppen!